onsdag 4 februari 2009

Dogville

Det var med lite fasa jag satte i dvd-skivan till filmen när jag såg att den var 170 min lång det villsäga 2h 50 min. Dogville från 2003 handlar enkelt och smidigt om den lilla "staden" Dogville. Hit kommer Grace (Nicole Kidman) under flykt från ett gäng "gangsters" figureras det om. Den lilla staden är lite fundersamma på hur de ska motta denna flykting, men en ung man vid namn Tom Edison (Paul Bettany) tar henne under sina vingar och lyckas få de 15 invånarna att godta förslaget att Grace ska jobba åt dom under två veckor innan några vidare beslut tas. Efter testperioden är alla nästan överens om att Grace kan stanna under nya villkor att hon ska jobba mer och till lägre lön. Nästintill motvilligt går Grace med på detta men upptäcker snart att det inte bara handlar om arbete utan utpressning, lögner och svek i den lilla staden.Filmen är gjord av dansken Lars von Trier och den enda scenografin i filmen är staden som är uppbyggd på ett märkligt sätt.

Som man ser på bilden är alla husväggar och tomtgränser markerade med vita streck och namn som förtydligar vägar och områden. Vissa möbler finns i husen och en del väggar finns markerade. Varje gång någon går in eller ut ur ett hus mimar man dörröppningen och ett ljud markerar det hela ytterligare.

Överlag var filmen helt ok men kunde i detta fallet gjorts lite kortare. Vissa vändningar i filmen är oväntade och man fick ändå en gnutta spänning över vad som skulle hända med Grace i denna utsatta situation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar