onsdag 4 februari 2009

North by nortwest

En av Alfred Hitchcock's största filmer (sägs det) är filmen North by northwest, eller som den heter på svenska: I sista minuten. Huvurollen görs av Cary Grant och detta är den första filmen som jag ser med Grant. Även om filmen gjordes 1959 håller den väldigt hög klass än idag 50 år senare.

Filmen börjar med att Roger Thornhill (Grant) kidnappas och misstas för att vara en Mr. Kaplan. Efter ett förhör och 24 timmar senare befinner sig Thornhill anklagad för rattfylla, stöld och mord och är nu Amerikas mest efterlysna man. Med tåg lyckas han fly från New York och träffar Eve Kendell (Eva Marie Saint) som hjälper honom att hålla sig gömd. Men Kendell är inte den han tror hon är. Och inte blir det bättre när Thornhill ska möta Kaplan och ett mystiskt besprutningsplan börjar jaga honom. Thornhill måste nu försöka komma till botten med denna incident innan han själv faller offer för skurkarnas knep.

Denna thriller med spänning, kärlek och action är en av Hitchcock's bästa som jag hittils sett. Från stunden då Thornhill blir kidnappad ända tills den svindlande jaketen i slutet på Mt. Rushmore sitter man som fastklistrad framför tv:n.

En definitivt sevärd film som innehåller en av filmhistoriens mest kända scener då Cary Grant springer på ett stort fält och ett flygplan jagar honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar