onsdag 4 februari 2009

Shadow of a doubt

Ännu en Hitchcock rulle. Shadow of a doubt eller som den heter på svenska (Skuggan av ett tvivel) från 1943 är som många andra filmer av Hitchcock en thriller. Jag vet inte riktigt hur han lyckas men än så länge i alla filmer som jag sett av honom blir man fast och kan inte vänta tills slutet för att se upplösningen. Liksom hans andra klassiker jag sett: Psycho, Birds, Rear window, Vertigo, Strangers on a train, Rope & North by nortwest bygger han upp stämningen långsamt men effektivt och chockerar oftast publiken på de mest oväntade sätt man kan tänka sig.

Handlingen är simpel. Charlie Oakley beslutar sig för att resa bort och hälsa på sina enda släktingar och till sin systerdotter Charlie Newton förtjusning är han mer än välkommen att stanna. Men efter nån dag börjar Charlie den yngre anar att något inte stämmer med hennes morbror. Han gömmer en tidningsartikel, undviker ett par intervjuare som i själva verket är detektiver och beter sig väldigt misstänksamt. Men när Charlie inser att hennes morbror är den eftersökte "glada änkan"-mördaren och hittar fler ledtrådar börjar Charlie den äldre att komma på andra tankar och planerar att röja bort sin systerdotter.

Shadow of a doubt är gjord i svart/vit format och jag har börjat inse charmen i dessa filmer. Innan var det mer att: "Usch vad tråligt med en icke-färg film", men på den tiden var det de enda man fick och när de gäller Hitchcock's rullar som är filmade på ett sånt bra sätt tänker man inte så mycket på att filmen är i svart/vitt.

Som vanligt en sevärd film men inte en av hans bästa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar